“Öğrenmeye Değer” projesi; ilkokullarda öğrencileri, öğretmenleri, idarecileri ve velileri renk, mekân kullanımı, ısı ve ışık unsurları hakkında bilgilendirerek; yaşam alanlarında yapılacak değişimlerin çocuklarda başarıyı artırıcı etmenler olarak algılatılmasını ve estetik değerler hakkında farkındalık sahibi olmalarını sağlamayı amaçlamıştır.
İnşaat Boyacısı Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi ustalarımıza Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nin hazırladığı içerik ile “Ustalığa Değer” eğitimleri verilmiştir. Mesleğine özen gösteren ve ustalığını belgelemiş olan ustalarımıza MSGSÜ akademisyenleri tarafından katma değerli bir eğitim verilerek mesleki itibarlarının arttırılması hedeflenmiştir.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle bilimsel bir bakış açısı ile "okul boyama ve boya kullanımı standartları" kılavuzu hazırlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm ilkokullara yönelik hazırlanan bu kılavuza uygun olarak akademik eğitime katılmış ustalar tarafından örnek okul boyama uygulamaları gerçekleştirilmiştir.
“Öğrenmeye Değer” projesi; ilkokullarda öğrencileri, öğretmenleri, idarecileri ve velileri renk, mekân kullanımı, ısı ve ışık unsurları hakkında bilgilendirerek; yaşam alanlarında yapılacak değişimlerin çocuklarda başarıyı artırıcı etmenler olarak algılatılmasını ve estetik değerler hakkında farkındalık sahibi olmalarını sağlamayı amaçlamıştır.
Proje eğitim uygulamalarına ilişkin onay ve izin sürecinde Adana, Antalya, Bursa, Gaziantep, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Balıkesir, Denizli, Isparta, Mersin, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile İstanbul Ümraniye, Kadıköy ve Kağıthane, Ankara Çankaya, İzmir Çiğli ve Bayraklı, Kayseri Kocasinan ve Erzurum Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin desteği alınmıştır.
2015 -19 yılları arasında toplam 15 ilde 44.471 kayıtlı öğrenciye ulaşılmıştır.
2018-19 öğretim yılında İstanbul, Gaziantep ve Manisa illerinde 4. Sınıflarda öğrenim gören 2.468 kayıtlı öğrenciye ulaşılmıştır.
2017-18 öğretim yılında İzmir, Denizli, Mersin ve İstanbul illerinde öğrenim gören 2,3 ve 4.sınıflarda 8.483 kayıtlı öğrenciye ulaşılmıştır.
2016-17 öğretim yılında Erzurum, Kayseri, İzmir ve İstanbul illerinde öğrenim gören 2, 3 ve 4.cü sınıflarda 8.208 kayıtlı öğrenciye ulaşılmıştır.
2015-16 öğretim yılında Gaziantep, Adana, Bursa, İzmir, Antalya, Samsun, Trabzon, Ankara, İstanbul ve Kocaeli illerinde öğrenim gören 2,3 ve 4. Sınıflarda 25.312 kayıtlı öğrenciye ulaşılmıştır.
Proje kapsamında eğitim uygulamaları gerçekleşen okullarda öğrenci, görev yapan idareci, sınıf öğretmeni ve okul aile birliği üyelerine eğitimler verilerek 145.835 kişilik bir kitleye erişim sağlanmıştır.
• Proje kapsamında eğitimlere katılan öğrencilere mekân, renk, ısı ve ışık kavramları anlatılarak gelecek nesillerde estetik anlayışlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır.
• Eğitim içerikleri İlkokul 2. sınıflar ve 3. – 4. sınıflar için ayrı ayrı olmak üzere Görsel Sanatlar dersi kazanımları temel alınarak hazırlanmıştır.
• Hazırlanan sunumlarla öğrencilerin sınıf seviyelerine göre mekân başlığı altında mekânı oluşturan öğeler, renk başlığı altında ana -ara renkler, sıcak-soğuk renkler, ısı ve aydınlatma konularında proje eğitimcileri tarafından bilgilendirme yapılmıştır.
• Konuların çocuklar tarafından daha iyi kavranabilmesi için eğitim sunumları çeşitli sınıf içi etkinliklerle desteklenmiştir.
• Proje kapsamında gidilen ilkokulların idareci, sınıf öğretmenleri ve okul aile birliği üyelerine mekân, renk, ısı ve ışık konularında bilgilendirme yapılmıştır.
• Yetişkin eğitimi ile öğrencilere verilen eğitimlerin eşgüdümlü olarak yürütülmesi böylelikle öğrencilerin bilinçlendirildiği konular hakkında idareci ve öğretmenlerin de bilgilendirilerek çocukların günlük yaşamlarında çok önemli bir yer tutan okul ve sınıf ortamının düzenlenmesi noktasında farkındalık yaratılması hedeflenmiştir.
Proje eğitimleri kapsamında ulaşılan 2, 3. ve 4. sınıf öğrencilerin velilerine çocuklara verilen eğitim hakkında bilgilendirme yapılması ve velilere ulaştırılacak bilgi kartları aracılığıyla yaşam mekânlarını düzenlemeleri sırasında çeşitli ipuçları sunulmuştur. Böylece anne ve babalara evlerinde hem çocuklara ait olan hem de ortak yaşam alanlarını düzenlerken daha iyi bir yaşam ortamı oluşturmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
• Etkin, yeterli düzeyde ve sürece dayalı bir öğrenme deneyimi ile çocuklara, “renk, mekân düzenleme, ısı ve aydınlatmanın” insan hayatındaki önemi, başarıya etkisi konularında farkındalık kazandırmak ve bilinç düzeylerini artırmak,
• Renk unsurunun çocuğun gelişimi ve başarısında temel unsurlardan biri olduğunun algılatılması ve çocukların öğrendiklerini yaşamlarına entegre etmelerini sağlamak,
• Çocukların okullarını, evlerini ve yaşadıkları çevre içerisinde renk unsuru kavramını bir bütün olarak algılamalarını sağlamak,
• Çocukların bilgiyi yapılandırıcı ve dönüştürücü bireyler olmalarına katkı sağlamak ve böylelikle yapıcı, yaratıcı, verimli bireyler oluşturulmasına destek olmak,
• Okul idarecileri, öğretmen ve velilere yaşam alanları içerisinde mekân düzenleme, renk, ısı ve aydınlatma unsurlarının daha iyi bir yaşam için önemi konusunda farkındalık kazandırmak,
• Okul idarecileri ve sınıf öğretmenlerinin okul ve sınıf ortamında çocuklar için daha iyi yaşam alanları tasarlayarak öğrencilerin ders başarılarının artmasına katkı sağlamak,
• Velilerin evlerinde mekân düzenlemeleri gerçekleştirirken çocukları ve kendileri için doğru renk, ışık ve aydınlatma unsurlarını kullanmalarını sağlamak,
• Okul, öğrenci ekseninde tüm paydaşlara dokunarak; yaygınlaştırılabilir, ölçülebilir ve gelişmeye açık bir model oluşturmaktır.
info@dyo.com.tr